Friday, December 30, 2011

ape ade pada tahun 2011...

2011...

sebagai hambaNya...terlalu byk kekurangan...terlalu sedikit amalan...terlalu rapuh kecintaan...terlalu sedikit kerinduan...terlalu besar kealpaan...sy hambaNya yang gagal...

dalam keluarga...semakin sedikit ape yg sy curahkan...ape yg sy sumbangkan...terlalu byk besar dan hebat kekangan2 yang datang membuatkan sy tak mampu memenuhi beberape kehendak dan keperluan...mencube sedaya upaya menyayangi dan menghormati kedua ibu bapa...adik2...anak...

dalam kerjaya tiada ape2 perkara besar yang berlaku dari segi pencapaian dan pengiktirafan...sy biase2 sj wpun kije sentiase luar biase ditambah kije2 sampingan untuk kelab dan aktiviti jabatan...

dalam kehidupan sy masih biase2...sy mahu menjadi luar biase...sedang bersusah payah mengerah keringat kearah luar biase itu...bukan mudah...sgt payah...asyik2 jatuh terluke parah...tiada siapa endah...ketike kite gah belum jatuh dah tadah...itu lumrah...sy ketepikan sikap manusia...mungkin sikap sy ade kurangnye juge...perbaiki perlahan2 ape yg silap dengan tidak terlalu memandang silap org...tunggu saat sy menjadi luar biase...

byk...terlalu byk sy alami...fizikal mental yg tak kental mau jatuh terduduk terlentang bagai...sy pun rs kdg2 hampir merangkak2...nampak sj luaran sy mcm tak de pape yg dasat...silap...

2012...

sebelum nak impikan pape...nak capai pape...nak berjaya ke hape...satu sj sy nak perbaiki sebelum nak tanam azam setinggi mana pun...

PERBAIKI DAN PERBETULKAN SOLAT SY DULU...
sy org yg mengabaikan kepentingan solat...kesempurnaan solat...tertib solat...nak berjaya sebenarnye sy kene berjaya dalam solat dulu...ini azam sy untuk tahun masihi yang bakal berganti...menjaga solat sy...semoge Allah redha...

bersederhana dalam membina impian...dalam menanam angan2...
sy tak mahu hidup penuh dengan keluh kesah keperitan dalam kehidupan seharian...banyak berdoa...berkata dan bersikap positif...menerima dan memberi nasihat untuk memenuhi kehendak pembentukan jatidiri...

sy terime dan menagih nasihat2 kamu2...dan nasihat2 dari sy untuk kamu2 pule adelah nasihat untuk diri sendiri juge...semoge Allah redha...semoge Allah redha...semoge Allah redha...keredhaan Allah kekuatan setiap manusia...

sekian,sy tutup 2011 sy...

"Allah tidak pernah menjanjikan langit selalu biru
Allah tidak pernah menjanjikan jalan hidup tanpa batu
Allah tidak pernah janjikan matahari tanpa hujan
Allah tidak pernah janjikan kebahagiaan tanpa kesedihan
Allah tidak pernah janjikan kejayaan tanpa perjuangan

Akan tetapi


Allah menjanjikan kemudahan bersama kesulitan
Allah janjikan Rahmat dalam ujian
Allah janjikan ganjaran dalam kesabaran

Allah janjikan keteguhan dalam perjuangan
"

Thursday, December 29, 2011

Lara Lagi ~ Adira...

Hanya sampai di sini sahaja
Kisah cinta kita berdua
Tiada daya selamanya
Terhenti di sini

Biar ku pujuk hati ini
Merawat rinduku sendiri
Setelah aku kau lukai
Sedangkan kau tahu

Kasih aku hanyalah untukmu
Tiada lain dalam diriku
Takkan berubah
walau dipisah laut biru

Cinta aku hanyalah untukmu
Tak pernah goyah, tak pernah jemu
Takkan terpadam dalam hatiku
Ia milikmu, percayalah

Mungkin sudah suratan kita
Terpisah sebegini saja
Pasti di satu hari nanti
Ku jejak bahgia

Kasih aku hanyalah untukmu
Tiada lain dalam diriku
Takkan berubah
walau dipisah laut biru

Cinta aku hanyalah untukmu
Tak pernah goyah, tak pernah jemu
Takkan terpadam dalam hatiku
Ia milikmu, percayalah

Mungkin sudah suratan kita
Terpisah sebegini saja
Pasti di satu hari nanti
Ku jejak bahgia


Monday, December 26, 2011

TERTEKAN???

sy tertekan melihat orang lain lebih tertekan dari sy...hukaloh!

biaselah...pasal jodoh...apelagi kan...

minggu ni sy rs sy ditekan dengan tekanan dari mereka2 yg kelihatan lebih tertekan dari sy tentang jodoh nih...bukan sorang...bukan dua orang...tapi ramai...sy faham...mereka2 mahu sy bahagia...tapi Allah masih belum mengizinkannya...siapa sy mahu mendesak wpun sy dihanyak desakan...kadang2 hampir sj mahu ilang kewarasan tapi cepat2 tenangkan hati kerana mereka2 sayang sy...sy bertenang pun kerana sy mendesak diri sy berfikiran positif...kalu diri tidak didesak dan diajar kearah itu mahu sj byk perkara2 ilang pertimbangan kewarasan dan kematangan kata dan laku...
sy senyum sj...mengharap mereka2 juge paham sy...insan biase yg juge punye cinta...

sy senyum sj...saat emosi sy diduga...dengan tekanan yg mendera...

sy senyum sj...kerana sy yakin Allah ada...yakin pada ketentuanNya...yakin pada percaturanNya...

sy senyum sj...walau sakit didada...bukan sy tak mahu membahagiakan kamu2 dengan melihat sy bahagia...cume sy mohon mendoakan sy sekuat rasa...kerana itulah bantuan dan kekuatan sy...

sy senyum sj...dengan kemanisan tekanan ini...

Tuesday, December 20, 2011

saat berkongsi pendapat...


terdetik di hati sy...

kenape manusia lebih gemar momen perkongsian pendapat tu lebih kepada santai,lembut,enak2 sj kadaan kata dan lakunye...bile keras,panas,pedas sikit nak mengeluh dan membantah...paling teruk...meninggalkan terus sesi perbincangan atau lebih drastik membenci si pemberi pendapat...sgt menyedihkan...

manusia memang lebih terarah kepada yang baik2 yang elok2 yang sempurne saja...hmmmm...

bukankah perbincangan atau perkongsian pendapat itu lebih menarik jika dipelbagaikan watak2 dan rasa...lebih mencabar...lebih terhibur...lebih mengasah skill kite dalam mempelbagaikan rentak penyelesaian...hidup tak boring ringkasnye...

sesorang yg terbuka hatinye untuk memberi pendapat...menasihati...membuke juge hati untuk perbincangan...adelah orang yang merasa selesa untuk menjalankan perhubungan dua hala dengan kamu...jika tidak,dia tidak akan same sekali membuke kata mengasah minda untuk kamu...kerana kite lebih cenderung berbincang,meminta pendapat atau lebih manje mengadu manje pada orang yang kite kenal...jika kamu sendiri menyekat hubungan dua hala dengan hati yang hanya memihak sebelah pihak maka hubungan dua hala itu takkan kamu dapat rasa manisnye kerana kamu hanya memandang pada pahit,pedas dan sakitnye...sangat merugikan pada sy...

nikmatilah kepelbagaian rasa dlm sesuatu perkara...cubelah...jika kebaikan yg kamu dpt,hubungilah sy... =)

Tuesday, December 13, 2011

DAULAT TUANKU...

Yang di-Pertuan Agong ialah gelaran rasmi ketua negara Malaysia...gelaran rasmi yang penuh adalah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong...

upacara Pertabalan Yang di-Pertuan Agong baru ke 14 Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berlangsung pagi ini...

berikut sy kongsikan senarai Yang di-Pertuan Agong...

1. YANG DI-PERTUAN BESAR NEGERI SEMBILAN

Tuanku Abdul Rahman Ibni Almarhum Tuanku Muhammad

Mangkat: 1 April 1960 (mangkat semasa memerintah sebagai Yang di-Pertuan Agong pertama)

Ditabal: 2 Sept 1957

Tempoh Jawatan: 3 Ogos 1957 – 1 April, 1960

2. SULTAN SELANGOR

Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Ala’iddin Sulaiman Shah

Mangkat: 1 Sept 1960

Ditabal: 1 Sept 1960 (mangkat beberapa jam sebelum ditabal sebagai Yang di-Pertuan Agong kedua)

Tempoh Jawatan: Menjalankan tugas Yang di-Pertuan Agong sejak 4 April 1960 berikutan kemangkatan Tuanku Abdul Rahman)

3. RAJA PERLIS

Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail

Mangkat: 16 April 2000

Ditabal: 4 Jan 1961

Tempoh Jawatan: 21 Sept 1960 – 20 Sept 1965 (Raja paling muda dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong iaitu pada usia 40 tahun)

4. SULTAN TERENGGANU

Sultan Ismail Nasiruddin Shah Ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin

Mangkat: 20 Sept 1979

Ditabal: 21 Sept 1965

Tempoh Jawatan: 21 Sept 1965 – 20 Sept 1970

5. SULTAN KEDAH

Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah

Ditabal: 20 Feb 1971

Tempoh Jawatan: 21 Jan 1970 – 20 Sept 1975

6. SULTAN KELANTAN

Sultan Yahya Petra Ibni Almarhum Sultan Ibrahim

Mangkat: 29 Mac 1979

Ditabal: 28 Feb 1976

Tempoh Jawatan: 21 Sept 1975 – 29 Mac, 1979

7. SULTAN PAHANG

Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu’adzam Shah

Ditabal: 10 Julai 1980

Tempoh Jawatan: 26 April 1979 – 25 April 1984

8. SULTAN JOHOR

Sultan Mahmood Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail

Mangkat : 23 Jan 2010

Ditabal: 15 Nov 1984

Tempoh Jawatan: 15 April 1984 – 25 April 1989

9. SULTAN PERAK

Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Yussuff Izzuddin Ghafarullahulahu Shah

Ditabal: 18 Sept, 1989

Tempoh Jawatan: 26 April 1989 – 25 April 1994

10. YANG DI-PERTUAN BESAR NEGERI SEMBILAN

Tuanku Ja’afar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman

Mangkat : 27 Dis 2008

Ditabal: 22 Sept, 1994

Tempoh Jawatan: 16 April, 1994 – 25 April, 1999

11. SULTAN SELANGOR

Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamuddin Alam Shah

Mangkat: 21 Nov 2001 (mangkat semasa memerintah sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-11)

Ditabal: 23 Sept 1999

Tempoh Jawatan: 26 April 1999 – 21 Nov 2001

12. RAJA PERLIS

Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail

Ditabal: 25 April 2002

Tempoh Jawatan: 13 Dis 2001 – 13 Dis 2006

13. SULTAN TERENGGANU

Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah

Ditabal: 26 April 2007

Tempoh Jawatan: 13 Dis 2006 – 12 Dis 2011

14. SULTAN KEDAH

Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah

(Dilantik untuk kali kedua)

Monday, December 12, 2011

mengejar CINTA...

mengejar cinta Allah lebih mudah dari mengejar cinta manusia...

bukan sy sudah berputus asa...tidak...itu bukan sy...malah cinta2 sy untuk manusia semakin hari semakin byk untuk dikongsi...cumenye,untuk jadi permaisuri hati si lelaki sy tidak lagi letakkan sebagai kewajipan melebihi kewajipan pdNya...sy mengaku sy alpa...

pengalaman dihadapan mata buat sy masih berkire2 tentang ini...mungkin benar juge kata kakak...mungkin sendirian itu lebih membahagiakan dari berdua...maka sy dapat ketenangan disitu...

sy perlu harus wajib perbaiki cinta pdNya dahulu sebelum mencintai manusia...hari ini hari sy mule memperbaiki cinta yg sebenar...moge cinta sy masih diterimeNya...sejujurnye sy belum sampai ke tahap mencintaiNya tetapi sy yakin sy sedang memulakan langkah mencintaiNya...sy yakin Allah itu dekat...pintu keampunanNya lebih luas dari pintu kemurkaanNya...

sujud ini sujud benar2 dalam penyerahan hati paling dalam...(!)

"selangkah sy mendekat...seribu langkah Dia merapat..."

Friday, December 9, 2011

VTMP 2012...

mengambil keputusan nekad melepaskan tugas sebagai coach...kali ini benar2 sy nekad...untuk kebaikan diri sy sendiri,insan2 sekeliling sy juge untuk kebaikan pasukan VTMP itu sendiri...

pada tahun2 sebelum nih...pada masa2 begini...hujung tahun adelah waktu sy sudah mule memikirkan masa depan VTMP seterusnye...bagaimana corak latihan...bagaimana pemilihan...bagaimana sy mahu memberi masa dan kudrat...bagaimana sy memerlukan 'gusto'...berfikir2 juge nak teruskan atau tidak...layak kah...macam2...wpun pada ketika yg same yang lain sedang menikmati cuti sekolah...pemain2 juge menikmati rehat panjang mereka...tapi tidak bagi sy...dalam kesibukan sy dalam tugas dipejabat kerana hujung tahun adalah waktu2 kritikal di pejabat,sy tetap ade ruang waktu didalam hati memikirkan tentang VTMP...sayang benar barangkali...

tidak terlepas juge sy pada tahun ini wpun keputusan nekad telah dipersetujui...sy takkan jadi pengendali lagi...namun,perancangan2 spt biase dah terbiase untuk sy fikirkan...

VTMP2012 yang tinggal adelah pemain2 mude yang mempunyai potensi besar tapi kebanyakan dari mereka tidak berani mempersembahkan kebolehan diri...tidak berani@tidak reti...itulah yg perlu mereka sedar bile januari menjelma nanti...

sy tidak mahu memandang pada pemain sekolah lain...jika ade dan jika mereka mampu bermain baik itu adelah bonus bagi pasukan VTMP2012...justeru,sy lebih gemar memikirkan ape yg pemain2 asal perlu tahu dan perlu buat untuk mengekalkan momentum skill basic yg mereka ade...basic berjaya dikuasai dengan baik peluang 50% sudah dalam genggaman...melihatkan prestasi pasukan lain setahun dua kebelakangan ini,sesiape yg mengikuti perkembangan itu mesti tau basic lum cukup untuk memastikan juara tetap dalam genggaman...maka pemain2 perlu mempelajari teknik lain sebagai senjata...cumenye,pemain2 sendiri perlu tentukan ape yg mereka bole dan mahu jadi...nak jadi spiker???atau setter???atau penumpang dalam pasukan sj???jika ade skill lain dan dapat digunekan dengan baik dan konsisten maka peluang menjadi semakin besar kepada 80%...lagi 20% adelah tahap penyerahan diri pada ketentuan Allah disamping doa sekuat2nye sebyk2nye...

-sy sambung nanti... ;)
nak g rewang...-

sempat sy dapatkan pandangan ringkas dari beberape bekas pemain dan pemain terhadap VTMP2012...pandai juge mereka2 memberikan pandangan...dah leh jd pengganti coach nih...huhuuuu...setakat ni yg benar2 mencontohi kegarangan coach filzati sofia lah...dan ade beberape pemain senior yg dah bole handle team dengan baik...

pandangan dari filzati sofia...pemain VTMP2008-2010:

hmmm.....
pd kte la kann....
bnyak agy kot dowg kne improve...
lau serve 2 kte ley bg 70% la....
tpi lau skill bnyk agy kne improve...
agy s2 dowg lembik nk kjo bola....aissshhh....
ecehhh.....hahaha.....

hmm....dowg cam x d keserasian....pas2 x d rse nk bg smngat at team...hny mnghrapkan pnykong n coach...kte amik pngjaran tme aina la kan....sbb kte nmpak dy je yg bnyak cri jlan cam ne nk dpat mata....taon dpan aina da x d??dowg nk hrapkan spe agy????snang cter bkn hny blajar nk impove skill n serve tpi dlam mse sme kne pkir ape yg ptot ak wat if nk mnang...bak kte akq la kan..."main gne otak"if mahir je tpi kosong...bek x yah men....

pandangan dari nurul jannah pemain VTMP2008-2010:

kte rse akq kne jd coach lg..traing la dorg tu lg..coz dalaman dorg yg mslah..lg pown taon dpan x de org kuat pown..hmm...taon dpan nk kne gune skill pro ke basic..dorg boley balik skill basic ke?kte rse dorg lemah dlu sbb ad yg teror2 x..lau kte2 da xde mybe dye dorg tunjuk belang x..yela..da ad org yg kejar bola..dye dok relax je la..cbe kte try test tgok taon dpan,,,

pandangan dari Awfa Nadiyya pemain VTMP2010-2012:

pd sye...pemain2 dyer memang ksangat kurang..dri segi...stamina..rohani..xp mungkin kesefahaman ue..snang dbentuk kot...lg pon...insyaallah ukhwah ue ad..terutamanyer sye la yang kurang..hehe..juz my personal opinion...
coach...sye masih mngharapkan coach yang ajar sbab coach da knal dri ktorang camner..thats all je kot..:)
skill...syer pon taley nak ckap la coach...sbab syer coach pon taw kan..bknnyer terrror..

ingin sekali mendapatkan pendapat coach 2 dan nurul muhaini azah...hehehe...en3 ni akan bersambung2 jika sy berjaya mendapat pandangan org lain juge...dann diakhirnye nanti ade kesimpulan dari sy...eheh!nantikan bagi yg mengikuti... ;)

sambungan...eheh!~

sy tidak memandang kecil pada VTMP2012...kerane mereka sebenarnye mempunyai skill terpendam yang belum dikeluarkan sepenuhnye...cthnye diana yang sesekali melakukan rejaman tajam tanpe dia sendiri duga dia mampu...jika dia berkeyakinan tinggi dan bersungguh2 memahirkan diri maka rejaman dia mampu setanding@melebihi rejaman sue,jannah atau pyah sendiri...lagipun dia mempunyai body language yang baik sebagai pemain bola tampar...aimy juge mampu membuat rejaman cume perlu perbaiki kaedahnye kerana dia mempunyai tubuh badan yang sgt sesuai untuk bola tampar...awfa pule bole menjadi setter yang baik jika berkeinginan tinggi untuk menguasainye seperti azah...sy belum jumpe setter terbaik dalam VTMP sebaik azah...2nd ball dia adelah yang paling cantik dan selesa...puteri pule bole jadi pemain pelbagai...dia juge mampu membuat rejaman...cume timing masih kelam kabut...huhuuu...pemain2 lain,jika rajin memperbaiki basic mungkin bole menyaingi prestasi yang ade...apepun,jangan dilupe pada serve kerana ia jantung pasukan...sehebat manapun pasukan jika gagal membuat serve dengan baik ia adelah kerugian besar dengan 'mensedekahkan' mata mudah pada lawan...sgt menyedihkan dan menyakitkan jika itu berlaku...serve sgt2 penting sepenting 1st ball dan last ball yang baik...poin utama : BASIC sgt penting...

setelah melihat sedikit dari segi skill,sy ingin sentuh pule sedikit tentang kebersamaan,kasih syg,hormat menghormati,kekuatan dalaman serta STAMINA...haaaaaaaa...stamina sengaja dihurup besokan bagi memberitahu bahawa ia sangat2 penting...kekuatan stamina terkait rapat juge dengan kekuatan dalaman...ia telah pun digunepakai sepenuhnye oleh kapten VTMP2011 aina syahirah dimana dia pemain paling sibuk dalam gelanggang...tenaga dia paling byk keluar...jadi jangan malas jika ade latihan stamina...sekurang2nye sekali latihan 30 pusingan...seminggu 100 pusingan...hehehe...senak perut ke???itulah hakikat bagi atlet yang tak ramai sedar bahawa stamina penting untuk semua permainan...kebersamaan,kasih syg,hormat menghormati boleh terhasil dengan sentuhan dan kata2...kata dorongan membina sesame pemain dan urutan mesra selepas main mampu menerbitkan rs syg wpun sedikit...ape yang penting...bukekan hati...
solat jemaah...makan bersame...mampu perbaiki hubungan...selalu juge berdoa bersame2 Allah mudahkan sesi pembelajaran latihan...mudahkan penerimaan ilmu yang disampaikan...berikan kesihatan yang baik...limpahkan kasih sayang dalam keluarga VTMP ini...redha Allah terpenting...inilah sedikit sj dr sy tentang itu sume...

apepun,kami pengendali VTMP tidak pernah mengabaikan kepentingan pelajaran pemain2...berilah peluang pemain2 yang berbakat untuk bermain dgn 'sihat' di awal fasa sesi pembelajaran...bknnye bermain sepjg tahun...beri sokongan wpun sedikit...

akhir sekali...
marilah kite amalkan ape yang disebut dalam Al-Quran...'fa iza faraghta fan sab'-maka apabila engkau telah selesai(dari satu urusan)tetaplah bekerja keras(untuk urusan lain)...maksudnye selesai satu ibadah kite teruskan dengan ibadah lain pule...erti kata paling mudah,selesai bersukan kite teruskan dengan belajar pule...sungguh2...sepenuh hati...agar hasilnye memuaskan hati...buktikan bahawa atlet mampu juge menghasilkan keputusan akedemik yang baik...

dan...ikhlaslah menjadi keluarga VTMP...

pandangan dari Aimi pemain VTMP2011:

skill : saya rasa coach dah bagi skill yang cukup mantap untuk dipraktikkan..
pemain : skill takkan mantap kalau pemain tak menunjukkan permainan yang good-good + better + terbaekk !
persediaan : jiwa kena ikhlas + ada niat nak main bolatampar. #jujur dari kita, masa form2 memang tak ikhlas main sebab tak tahu langsung what's the mean of bola tampar. sorry~ :'( menyesal meyh xmen sungguh2..
coach : terbaekk pada zaman ni.. mwehehehe

marah itu sayang...

sy marah kerana sy sayang...

itulah sy...sy akan marah kerana sy sayang...tidak akan sy marah jika sy masih belum sayang...kalaupun sy tak marah sy akan menegur...bukan untuk menjatuhkan...tapi lebih kepada untuk kebaikan...jangan tersalah beranggapan...

marah dan tegur sy sering disalah erti sebagai kongkongan...rasa dikongkong bile keterbukaan keterlaluan tanpe memikirkan dose dan keterbatasan dalam agama menerbitkan rasa benci dan amarah yg menyala...bukan sekali dua sy diinjak rasa sebegitu oleh mereka2...ade yg pergi meninggalkan sy untuk bebas merase nikmat dunia...dah matang pada pemikiran mereka...

sy mengalah pada kebebasan yang dipinta...sy dah jalankan t/jawab sedaya yg ade...selebihnye...pandailah kamu nilai baik buruk sesuatu perkara...

tidak semua org bersedia mahu ditegur...tapi semua org ade 2pilihan dalam hidup...nak MARAH atau nak TENANG...nak TERIMA atau TIDAK TERIMA...nak POSITIF atau nak NEGETIF...segalenye bergantung pada pilihan hati...ketuk sanubari agar jangan terleka pada kehendak diri...selagi kamu dimarah dan ditegur pada kesalahan2 kamu ia kerana kamu masih disayangi...sebelum tergolong dalam golongan LU PK SENDIRI sbb GUA DAH TEGUR LU NAK MAKAN HATI!

sy bersedia ditegur...kerana sy gemar menegur...bukan kerana sy pk sy bagus...tapi kerana sy syg...tidak lebih dr itu...bukan kerana cemburu...kerana dengki...tapi kerana syg semata...itu sj...

adios!

[en3 ini tidak same sekali berkaitan kamu2 yg itu...]

Monday, December 5, 2011

encik A...

kenape kamu hadir saat sy putus asa tentang rasa itu pada kamu...
kamu hadir setiap kali sy cube beri hati pada insan yang mengharap dan menunggu...
kamu hadir saat sy redha tanpe kamu...
kamu hadir seolah2 tiada ape2 yang berlaku...
setelah membiarkan sy menunggu hingga jemu...

itulah kamu...
muncul sesuke hatimu...
tanpe mahu memberi keputusan jitu...

kembali pd Allah yg satu...
mohon petunjuk cinta penuh keliru...

cintakah itu???

Wednesday, November 30, 2011

demoralize...

sebelum tu sy nak bgtau,kami menang tempat PERTAMA pameran APB5S pada majlis hari Inovasi peringkat zon selatan...pengubat luke saat sy terluke dalam diam... ;)


terase demoralize...seperti diperkecilkan...asalnye sy memerhatikan sj...dan mendengar sj...keluhan rakan2...tapi kini bile sy yg terkene maka sy faham ape yg mereka2 pernah rs...bukan hendak membesar2kan perkara...tapi sy punye hati juge...

hilang trus semangat sy tibe2...rajuk ini kali ini seolah2 benar2 minta direalisasikan untuk mengundur diri...yap...perlahan2 sy undur diri...jika begini hak sy diragut,sy dah ilang motivasi untuk persembahkan yg terbaek dr diri sy...

sy kembali menjadi pemerhati bukan lagi yang diperhati...

Monday, November 28, 2011

tanpa cuti...

minggu ni adelah minggu tanpa cuti untuk sy...kije berterusan wpun johor cuti 3ari berturut sabtu-isnin...sy diopis pagi ke petang untuk ke3 ari tersebut...fuhhh...

kepenatanlah juge...penat badan dan otak...menjadi ajk tanpe henti di opis kadang2 mmglah memenatkan tapi kepuasan jika hasilnye diiktirafkan watkan segala penat lelah tu terbang melayang...

truskan misi untuk memenangi pertandingan itu...moge Allah redha atas hasil usaha kami... =)

Friday, November 25, 2011

'copy' dan 'paste'...

H.A nih penulis novel tentang bola tampar yang sgt sy suke jalan citenye sbb berlandaskan penubuhan pasukan secara Islamik...so,ade beberape pendapat dia di FB sy suke dan ingin sy kongsikan disini bersame insan2 lain yang jenguk blog sy nih sbb tak sume like FB dia...mmg sy 'copy' dan 'paste'...bukan dia sj...pendapat Prof.Muhaya dan lain2 yang sesuai juge penah sy kongsikan disini...ilmu itu penyampaiannya pelbagai cara tak kirelah walau hanye dengan 'copy' dan 'paste'...

tentang en3 dibawah untuk makluman 'org yang melenting' serta rakan2 ia tidak lgsg bersangkut paut dengan en3 kamu sbb sy bukan pembace setia blog kamu...langsung tidak sihat untuk dijadikan tatapan bacaan setiap hari...maaf disitu jika kamu terase...suke bace blog sy ye???[wink!]
sy pelik 'tang' mana ye en3 dibawah wat kamu terase menggile???[wink!lagi sekali]

oklah...sy pun tak maulah rs kurang enak dan tidak sihat menular kembali didalam blog sy nih...sy nak maklumkan itu sj...

mari same2 perbaiki diri jangan selalu meninggi diri...sy manusia biase...banyak melakukan kesalahan...sy akui itu...bagi yg tak mengakui???ingatlah...dosa kite dengan Allah kite boleh memohon keampunan padaNya kerana Dia maha pengampun...akan tetapi dosa dan salah kite pada manusia besar natijahnya jika tidak dimaafkan...lagi2 dosa kepada kedua ibu dan bapa...

sy akan terus 'copy' dan 'paste' yang elok2 untuk dikongsikan disini...suka bace...tak suke takyah bace ye...sekian...
(masih tersenyum)

"Hatta isteri yang menguruskan rumah tangga itu,merupakan seorang soldadu Ilahi."-juge dari H.A...
[jgn ade yg terase lagi sudah... ;)]

Saturday, November 19, 2011

tentang kemaafan dari H.A...

Saya tidak mudah memaafkan orang.
Melainkan orang itu melaksanakan dua syarat.
1 - Dia meminta maaf.
2 - Dia usaha menebus kesilapannya. cth: Kalau dia pecahkan barang saya, dia usaha ganti. Kalau dia fitnah saya, dia usaha jernihkan semula pada sesiapa sahaja yang dia cerita.
Isteri saya ke, bakal kakak ipar saya ke, sahabat-sahabat saya ke, atau sesiapa sahaja dalam hidup saya ini, semuanya tertakhluk di bawah dua syarat itu.
Saya tak layan minta maaf macam minta maaf masa hari raya.
Saya masih boleh beroperasi, hidup, macam tak ada apa-apa antara kita. Orang-orang itu pun mungkin akan menyangka saya lupa. Tetapi Allah tidak akan lupa. Dan rahmat hanya kepada yang berusaha memohon kemaafan dengan kesungguhan sahaja.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kita sering ajak orang maafkan orang lain.
Sekarang saya nak ajak orang bila minta maaf, minta maaf sungguh-sungguh.
Jangan bila orang tak maafkan kita,
kita senang-senang sahaja nak kata 'memaafkan lebih baik'.
Sedang kesalahan diri sendiri tak kita usaha tebus.
Kadangkala, minta maaf pun tidak.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekarang, saya sedang berusaha memberikan kebaikan pula pada pihak yang menzalimi.
Benda ini kena balance.
Ya, kita kalau ikutkan hati, ingin sahaja maafkan.
Tetapi anda suka ke tengok orang masuk neraka, kerana tiada siapa yang 'keras' sikit tunjukkan kesalahan mereka?
"Biarlah dia tu. Bukan boleh buat apa-apa dah. Maafkan je."
Apakah akhlaknya akan berubah?
Apakah sikapnya akan berubah?
Ya. Memaafkan, baik untuk kita yang dizalimi, yang disakiti.
Tetapi jangan lupa, ayat itu adalah 'lebih baik'. Maksudnya, tidak memaafkan pun bukan satu kesalahan.
Di sinilah yang menzalimi dalam disadvantage.
Sebab, kalau dia jumpa orang yang free2 nak maafkan, tak mengapa lagi. Bagaimana kalau dia jumpa yang memang tak maafkan free2? Bagaimana?
Di sinilah sebabnya saya ajak, orang yang buat salah, bersungguh-sungguhlah menebus kesalahan anda. Jangan fikir, minta maaf sambil lewa sudah cukup.
~dari Hilal Asyraf : petang 19 November 2011 di facebook nye...

Monday, November 14, 2011

sy peminat SUKAN...

untuk makluman keluarga,sahabat,teman tersayang...sy adelah peminat SUKAN...huhuuuu...sgt suke tgk sukan...terutama sukan yang melibatkan team malaysia...so.........remote akan 'slalu' di tangan...dan channel pilihan dah tentu2 lah channel yg siarkn sukan...

bengang jugelah org yg rapat ngan sy bile sy dah ngadap sukan...minat sy tgk sukan ni bukan pd sukan tertentu sj tapi semua ok...selagi mana ia melibatkan 'team malaysia' maka rancangan lain sudah tidak menjadi rancangan pilihan hati sy...

minat cane pun sy pada sukan entah nape sy tak minat layan bola sepak antarabangsa...heh3...bosan gitu...liganye cam panjang sgt msnye...tak suke layan...

bile tgk sukan tu mulelah sy terkenang2 kalau2 sy yg jdk wakil malaysia...huhuuu...angan2 taik itik!

fokus pada membentuk adam haikal untuk menjadi ahli sukan islam yang berjaya...insyaAllah... ;) jangan marah haaa ibu nurul...

ok,tu sj 'sikit' tentang minat sy pada sukan...tengok pun dah minat,main apatah lagi...sy dah cube byk jenis permainan sukan...

jom layan video klip : GEMURUH SUARA!best untuk penyokong TEAM MALAYSIA!

Friday, November 11, 2011

HOKI...

hoki dihati sy...

dulu : permainan kegemaran dan kecintaan sy...tidak bosan tidak menyesal memilih permainan merbahaya bagi sesetgh pihak ini...
sekarang : sy rindukan saat dulu ketika sy sedang diatas...sygnye,sy berhenti ketike permainan sy sedang ditahap terbaik...

kerinduan sy semakin terase bile menonton pemain2 muda di dalam Piala Sultan Johor yang sedang berlangsung di Johor Bahru skang nih...fuhh...pakkal jek sy dah berusia...eheh!~
mengenang dan terkenang itu mmg menyakitkan...apatah lagi sy dipanggil pulang oleh abah ketika SUKMA dalam genggaman dan mendapat tawaran ke sekolah sukan...
hanya Allah yang tahu ape perasaan sy...tapi Allah jua tahu ape yg terbaik...

permainan sekarang kelihatan semakin pantas...dan banyak peraturan yang berubah sepanjang tempoh sy 'bersara' dari sukan ini...tp sy seronok melihat pemain2 malaysia terutama anak melayu yg mude2 bermain cemerlang di dalam pertandingan itu...jauh beza persembahan beberape tahun lalu ditempat yang sama untuk pertandingan lain...team mude kali ni lebih baik lebih pantas lebih cergas...

mlm ni malaysia akan menentang india untuk penentuan ke akhir...diharap menang!

bilelah team wanita nak diberi pendedahan same spt pasukan lelaki...jangan salahkan team wanita(semua game) jika tidak menonjol kerana pendedahan yang diberikan kelihatan sangat kurang...apepun,ahli sukan terbaik malaysia tetap sy berikan kepada Datuk Nicol...dia terbaek wat masa skang nih...eh,tersesat squash lak...

hoki : pada sy bukan permainan merbahaya walaupun hidung sy penah patah berdarah tak hingat dilibas kayu hoki kawan sepasukan ketike latihan...walaupun kawan sepasukan berjahit dahi dilibas kayu hoki juge ketike latihan...tu sume berlaku kerana kecuaian masing2...semua permainan merbahaya jika tidak dimainkan dengan betul dan tidak mengikut peraturan...hoki permainan yang sgt memerlukan kekuatan stamina kerana permainan ini dimainkan dengan pantas dan bola sentiasa bergerak...juge permainan yang memerlukan tahap kerjasama pasukan yang tinggi serta kesungguhan pada setiap minit...bayangkan...2gol bole tercipta wpun hanye dalam 1menet...

jika dapat bermain lagi mmg stamina sy tidak seperti dulu...teringin betul nak bermain lagi...sekadar suke2...cita2 nak jadi pemain malaysia telah pun terkubur...

11.11.11 pada sy...

Janganlah kamu marah...
Janganlah kamu marah...
Janganlah kamu marah...

Bertenang...Bersabar...Berusaha...

tarikh 11.11.11 nih tak kisah la apepun penilaian dan ketaksuban org padenye...

sy berazam mengawal diri dari emosi2 negetif...
sy berazam melimpahkan kasih dan syg dalam hati ini pada semua org...
sy berazam memperbaiki kelemahan dan kekurangan diri dan hidup dengan sabar dan tekun...
sy berazam menjadi anak yg baik,sahabat yg baik,teman yg baik,pekerja yang baik...
sy berazam menjadi ibu terbaik kepada Adam Haikal si kekasih hati...
sy berazam menjadi hamba Allah yg baik...
sy berazam memaafkan semua orang perlahan2 sehingga hati sy bersih dari sebarang kebencian...

semoge Allah redha...

selamat datang kepada Muhammad Aidit Rayyan bin Mohd Noor Aelme kedunia ini dan ke dalam keluarga Jalil bin Adam...semoge jadi anak soleh yang cemerlang dunia akhirat...amin...

Monday, November 7, 2011

sedikit tentang mereka...

mak abah sy bukanlah terbaik sehingga layak dinobatkan anugerah ibu bapa mithali akan tetapi mak abah sy terbaik untuk sy dan adik3 sy pada setiap kurang dan lebih mereka...

sy syg mak abah sy walau siapa pun mereka...tak kisahlah bagaimana pun cara mereka membesarkan kami 4beradik...kami bersyukur kami dilahirkan Islam itu sudah cukup bagi kami...selebihnye baik buruk kami ketika dewase,berjaye atau tidak,pandai atau bodoh,soleh atau solehah itu semua adelah diri kami sendiri penentu arah tuju hidup setelah mak abah bagi cukup makan pakai...pengorbanan mereka sepanjang membesarkan kami 4beradik tak terjangkau akal sy sendiri keperihan mereka...dah ada anak sendiri ni baru sy tau bagaimana 'rasa' membesarkan dan mendewasekan anak...maka sy tidak same sekali membesar2kan kekurangan mak abah sy kerana kelebihan mereka menutupi kelemahan2 yg ade...

sy tak nak pandang jauh2 tentang 'pengorbanan' di hari raya korban ini...sy berharap kami 4beradik dapat menghayati pengorbanan mak abah selama ni sebelum fikir dan besarkan sgt ape yg kite korbankan untuk mak abah ketike ini...sayangi,hargai dan jaga nama baik mak abah pada baik dan buruk mereka sepenuh hati...mak dan abah tiada pengganti...

jgn hina dan rendahkan ibu bapa org lain walau sehebat manapun mak ayah kite...~pengajaran untuk sy...jgn terase...

Tuesday, October 25, 2011

Aku Maafkan Kamu...


ada teratak di hujung kampung
bawah cermin kopak ada kotak
tersembunyi dalamnya ada tempurung
sembunyi bawahnya katak melalak

(chorus) (jamal abdillah)

aku maafkan kamu
tak perlu kita bertemu
cukup kau tahu
yang aku
maafkan kamu
tolong teruskan hidup
jangan sebut namaku

verse 1 (malique)

atur sepuluh daktil batal yang batil
detik dua usul ditutup satu lagi tampil
dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
minta diisolasi dari dalil busuk jahil
aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
mana cepat terbang atau warna gelang tangan
buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
halusinasi susuli ketandusan ihsan
ubat parut auditori kesan artileri insan
gagal dikesan

chorus

verse 2 (malique)

timbul tenggelam, timbul tenggelam
acapkali terpendam, acapkali tersergam
cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
ini bukan lagu rindu ini madah dendam
kutimbang tanpa neraca di awal usia
kudihukum masuk neraka oleh manusia
minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
maafkan mereka, mereka tidak tahu
mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
mereka tidak fasih malah fasik guna kata
kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
maafkan mereka, mereka tiada nilai
ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati

(sample)

kenapa awak tak pukul mereka?
saya tak suka pada keganasan

chorus

verse 3 (malique)
jangan ahli sihir seru nama maharaja
nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
kalau terpelajar sila guna hak miranda
pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
mereka mula kiri, aku kanan bila baca
sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta
(alif)
ada teratak di hujung kampung
(ba)
bawah cermin kopak ada kotak
(ta)
tersembunyi dalamnya ada tempurung
sembunyi bawahnya katak melalak

Sunday, October 23, 2011

kasihan...

itu bahagian kamu...

moge ade sesuatu...
yang kamu dapat dari itu...

kasihan...

jika kamu terus mendongak dagu...
saja2 buat tak tahu...
kerana kamu sudah malu...

ALLAH maha TAHU!

Sunday, October 16, 2011

mana satu???

mana satu sy nak pilih???

SAMBUNG BELAJAR atau BELI RUMAH???

fuhhh...dua2 penting...nape KAHWIN tak masuk senarai???hmmmm...duit kahwin yg sy simpan dah abis duk 'TOLONG ORANG' sane sini...lagipun sy rs sy tak nak jadik orang yg kawin hutang melambak semata2 untuk perkahwinan tu saje...kahwin mmg seronok...hutang selepas kahwin tu yg tak seronok...so K.I.V dulu KAHWIN!~tak mau menyusahkan mak bapak...

berbalik kepada pilihan diatas...sy mmg nak sambung belajo untuk upgrade pendapatan sedia ade...almaklumlah ekonomi Malaysia skang yg bagai mencekik2 anak tekak!so sy mesti wat sesuatu...pilihan sy sebuah Universiti di utara Malaysia...jika BELAJAR yg sy pilih,bulan januari tahun depan sy memulakakan pengajian...semoge Allah izin dan Allah redha...

beberape tahun kebelakangan ini juge sy dan nurul suke tgk RUMAH CONTOH kat jb dan kluang...kalaulah mampu mmg dah sambar...huhuuu...pagi tadi sekali lagi nurul ajak tengok umah area jalan kota tinggi...keinginan itu ade...tapi byk perlu diambil kire untuk difikirkan...semoge Allah berikan petunjuk yg terbaik untuk sy dan nurul...

sebelum semua itu terlaksana...kami perlu langsaikan dulu hutang2...yg org hutang pada kami,semoge mudah juga dilangsaikan...HUTANG itu byk keburukannye...

Wednesday, October 12, 2011

mulut kuar asap!...

kepanasan wat sy apdet en3...haaaaaa...sile bace yek!


yeah!sy sdg panas membara2 menyala2 tp dalam hati jek...luaran sy masih nampak cool sbb cuaca pun mmg cool sampai tangan dan kaki sy sejuk beku cam dalam peti ais!gile punye sejuk!


hati sy panas...sungguh2 panas...dan sy luahkan pd yg sy syg sj...kalau sy lepaskan pada alam sekitar,nescaya rosak lah seisi alam...gile punye berapi sy nak anda bayangkan...ce bayangkan sat...........fuhhh!kuar asap dr mulut sy cam anda tgk dlm tv time musim sejuk tu...haaaa...yg ni asap kepanasan yek...


nape sy panas2 dalaman nih???sbb mereka2 yg gemar sgt menghukum seseorang atau sekumpulan orang atas sesuatu perkara tanpa usul periksa...dengan mudah menjatuhkan hukum hanya dengan mendengar sok sek sebelah pihak...sy paling tak suke manusia yg hanye mendengar sebelah pihak...dengar dulu hal2 yang berkaitan dari kedua2 belah pihak baru buat penilaian...ini baru adil...tak kisah la nak sokong si A atau si B sekalipun...asalkan dah dengar dari kedua belah pihak...penilaian akhir itu dah jadi hak milik si pendengar la...huh~


pagi2 ketenteraman hati sy diusik...mujur sy mampu mengawal nada dan gaya bahasa membidas selembut mungkin tapi tegas tuduhan tak berasas mereka2...kalaulah ilang rs hormat sy mmg dah makan maki hamun dan hamburan kemarahan sy td...gagang telefon pun leh terbelah dua agaknye...tp sy bersabar sekuat hati...haaa...sekuat hati tawuk...


kalaupun tak dapat memberikan komitmen,tak perlu la nak boikot bagai...nak menghasut bagai...tak baik la gitu...jangan busuk hati...jangan hasad dengki...kawan2 nak jadikkan lawan ape kes...harini komitmen kite ditagih...esok luse kalu kite lak yg kene menagih komitmen org baru tau langit tinggi ke rendah...jangan lupe,hidup ni cam roda...bukan slalu kite diatas...bermegah2 dengan ego dan keangkuhan diri...tak suke tak rela tak bernafsu sekalipun diam2 sudah...nak luah sgt sikit2 sudah...tp pastikan dapat cite yg betul dulu la...baru la luahan itu tak menampakkan kebodohan diri sendiri...


fuhhh~sabar...semoge ini menjadi pengajaran pd dri sy jugak...semoge sy tak lupe diri satu hari nanti bile sy pule berhadapan dengan si penagih komitmen...


jgn lupe,tak sume penagih tu jahat...weeeeeeeeeee~sbb ade penagih jdk penagih atas faktor perubatan...haaaaaaaa...[melalut sudah!stop!]


akhir kata dari luahan sy yg tak berape nak berapi sbb apinye hanye dirasa oleh org yg rapat ngan sy...perkongsian kata dr seseorang utk sy... :

ONCE YOU REPLACE NEGETIVE THOUGHTS WITH POSITIVE ONES YOU WILL START HAVING POSITIVE RESULTS!


okeh...kembali menjadi positif...sy positifkan diri untuk lebih fokus menjalankan tugas yg diberi dan diamanahkan sebaik mungkin bersame2 team...semoge Allah redha...

sudah boringkah kamu???

wahhhhhhhh...lama dah tak meng apdet blog nih...huhuuuu...bikin org yg datang jenguk boring jekkan...hehehe...seriusly,sy dalam kebizian dan kelazyan yg menggile...sy hanye sekadar menjadi pembace dan penjenguk blog kawan dan lawan...ngeeeeeeeeeeee~


bukan tak de cite...bohonglah kalu sy kata tak de cite utk dikongsi...tapi masa dan mood benar2 tidak membantu...sy tak dapat lagi membersihkan sawang2 yg dah agak menebal disini...


apepun,dikesempatan kemunculan sy yg seketike ini...aceh!...ayat tak bole blah...doakanlah segala urusan sy menjadi mudah agar tak rebah...sy dah letih la asyik byk kije jek...hakiki+hakoko...woha!suke suki hati sy jek nak bg gelaran...apepun,harap2 sy tak lepaskan gitu jek kije2 yang melambak nih sbb huru hara nanti...hik hik hik...letih la asyik nak menagih komitmen org sedangkan komitmen sendiri bagai diperah2 wpun dah kering jdknye...gile!tak suke manusia yg pentingkan diri dan talam dua muke...huh~


membebel pjg kang berdose...so sy hentikan sj rs dan rahsia hati dengan sikap manusia2 sekeliling...biarkanlah mereka dengan labu2nye...[ade kene mengene ke???]


okeh,bagi yg merindui daku,daku pun merindui kalian...woha!kalian tu bunyik cam ramai sgt jek kan...semoge,ade en3 terbaru dari sy satu hari nanti...berkongsi sesuatu diantara waktu...adios!

Monday, September 12, 2011

Mengharap Bintang ~ Ezad...

Remuk-remuk jantungku
Sakit-sakit hatiku
Saat kau tinggalkan diriku
Sunyi hidup tanpamu

Sungguh perit hidupku
Sunyi sepi malamku
Betapa sedihnya jiwaku
Menantikan dirimu

Ku rindukan dirimu
Rapuh hidup tanpamu
Kembalilah peluk hatiku
Temanilah mimpiku

Patah sayap cintaku
Jauh dari kasihmu
Lagu ini hanya untukmu
Kembalilah cintaku

Tuhan tolonglah diriku
Kembalikanlah cintaku
Aku kan setia menunggu
Hingga hujung nafasku

Tuhan tolonglah diriku
Khabarkan aku menunggu
Sampai kapan pun ku tunggu
Kerna dia hidupku

Tuhan tolonglah diriku
Kembalikanlah cintaku
Aku kan setia menunggu
Hingga hujung nafasku

Tuhan tolonglah diriku
Khabarkan aku menunggu
Sampai kapan pun ku tunggu
Kerna dia hidupku

Wednesday, September 7, 2011

empunye blog masih 'ADA'...

kesakitan atas perpisahahan memutikkan rasa gerun dijiwa untuk menyayangi lagi...sy penat sudah menyayangi kerana tak tertahan sedih atas perpisahan...benarkah rasa ini...masih mencari2 ketenangan melalui kematangan yg lambat benar hadir ketika ini...wahai hati...gagahlah...tabahlah...woha![tak bole blah...]

Friday, July 22, 2011

tetamu...

sy copy paste :
(bacalah...sy tak edit lagsung...salah taip tu hrp maaf...renung2kan...akan ade en3 'tetamu 2' yg mana sy cite sendiri pendapat sy tentang tetamu...tunggu.......)

Sesiapa pun tetamu kita, hitamkah, putih, cantik atau tidak. Kita memang wajib melayan tetamu kita dengan wajah yang manis dan perbualan yang ramah tamah. Kecualilah tetamu kita itu perompak atau pencuri, memang wajib dinyah dari rumah kita dan dipanggil polis untuk menangkapnyakan..hehee.. Ada seorang ustaz pernah berkata. Tetamu adalah pembawa rezeki, orang yang tidak meriakan tetamu akan ditutup pintu rezekinya.

Maksud tetamu: Orang yang berkunjung atau menziarahi orang lain sama ada dijemput atau tidak dijemput Konsep melayan tetamu: Menerima dan melayan tetamu merupakan sikap dan amalan yang amat digalakkan. Keimanan dan kemuliaan seseorang dapat dilihat melalui cara menerima dan melayan tetamu. Maksud Sabda Rasulullah saw; - Tempoh layanan sebagai tetamu hendaklah dalm masa 3 hari - Layanan istimewa selama sehari semalam mengikut kemampuantuan rumah - Pada hari kedua dan ketiga layanan yang diberi sama seperti yang diberikan kepada keluarga sendiri dan ianya dianggap sebagai sedekah

BAGAIMANA KITA HARUS MELAYAN TETAMU
Memberikan layanan yang baik: Menyambut tetamu dimuka pintu/di halaman rumah, janganlah apabila tetamu datang muka kita masam mencuka seolah-olah menunjukan kita memang tidak suka akan kehadirannya. Menjawab salam dan berjabat tangan dengan mesra, janganlah menjabat tangan hanya dihujung jari sahaja. Mempersilakan tetamu masuk dengan mesra, lebar-lebarkan senyuman tersebut. Bukan rugipun senyumkan. Orang kalau tidak cantik sekalipun, kalau selalu tersenyum pasti wajahnya akan berseri. Sediakan tempat duduk yang selesa dan bersih Bersifat ikhlas dan berlapang dada: Gembira dan berlapang dada atas kedatangan tetamu, ramai dikalangan kita berasa terganggu dengan kedatang tetamu. Kenapa kita harus bersikap begini? Sesungguhnya kita harus bersyukur kerana masih ada orang yang sudi datang menziarahi ke rumah kita. Menunjukkan muka yang manis Sentiasa tersenyum dgn muka yang manis. Aduh saya pernah melihat orang bermasam muka apabila tetamu datang, bahkan menghempaskan pintu. Kenapa perlu begitu? Berbual bertanya khabar sama tentang diri atau keluarga, pernahkah anda melihat tetamu terkial-kial seorag diri tetapi tuan rumah duduk di dalam bilik. Ini benar-benar biadap. Kalau anda jadi tetamu apa perasaan anda? Jaga tutur kata supaya tidak mengikut perasaan Menyediakan jamuan mengikut kemampuan Makanan yg terbaik mengikut kemmapuan Menjemput tetamu makan Makan bersama-sama tetamu Menghulurkan makanan kepada tetamu Jangan mengemas hidangan sebelum tetamu selesai makan Menyediakan kemudahan yang baik kepada tetamu Layanan yang baik sebagai tetamu Keperluan tandas dan bilik air yang bersih Memberi keselisaan seperti kipas angin/bilik tempat berehat apabila tetamu ingin berehat Jika tetamu membawa hadiah untuk kita, perlulah kita menerima dengan kedua-dua tangan, sambil mengucapkan terima kasih serta berwajah manis supaya dapat menyenangkan hati tetamu kita.

Kebaikan meraikan tetamu:
1. Murah rezeki, mendapat rahmat dan berkat drpd Allah swt
2. Bertambah kasih sayang antara tetamu dan tuan rumah yang dikunungi
3. Mendapat ganjaran pahala dan keampunan Allah swt
4. Menarik perhatian orang bukan Islam terhadap keindahan Islam

yep2.. buat la macam rumah sendiri ttp seorang tetamu itu sendiri harus berfikir frasa 'rumah sendiri' itu. itu still rumqh orang lain.. huhuu~~ ^_^

Tuesday, July 19, 2011

tertangguh...

BYK sungguh en3 yg tertangguh dan terbengkalai di draf sj...psl anak...psl kawan...psl lawan...psl kesayangan...psl kelahiran...psl pengalaman...byklah...segalenye tersekat...blank!tp hati membuak utk kongsikan sesuatu...mana tau same2 dpt input bergune secara ringan...hahaha...cam gud jek sy nih...

apepun,PENAT sungguh akhir2 nih...penat mental fizikal...saat ni pun rs sakit dibelikat hingga sesak dada kerane penat dan tension...bilelah idup nak rs 'RINGAN'...sukar rsnye kearah itu...maka hadapi sj stp ape yg berlaku depan mata...

ingin sekali mempunyai ruang waktu rehat yg byk utk bersuke ria rehat2kan badan dan minda...bile tu???juge sukar diperolehi...

jumpe lagi jika tidak terusan menangguh2 en3 terbaru...

Friday, June 17, 2011

hambaMU...


Ke arah satu perjalanan
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati

Usaha dengan doa
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui

Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila runtuh
Setibanya di sisiMu ku berserah
Terimalahku hambaMu Allah
HambaMu Allah

Tuesday, June 14, 2011

sukan dalaman AG JOHOR...

hari ini bermulelah sukan dalaman opis sehingga 16 julai(penutup)...
terdapat 10 permainan dipertandingkan dan melibatkan 4pasukan(merah,biru,kuning dan hijau)...sy umah biru...huhuuuu...pemegang piala pusingan juara keseluruhan...adekah mampu kami pertahankan piala pusingan tersebut???kite tunggu....

permainan yg dipertandingkan adelah INDOOR - karom,dart,dam haji,congkak dan pingpong OUTDOOR - bola tampar,bola jaring,badminton,bowling dan futsal...sy main pingpong,bola tampar,badminton dan futsal...huhuuuuuu...sudah terase kepenatan dan kesakitan badan...huh!harus bersara dah nih...

niat sy bersukan sebenarnye nak carik peluh...dan kuruskan badan...heh3...sebab minat dan cinta pd sukan hy wujud ketike sy di sekolah dan ketike sy jd coach VTMP...tu sj...sukan selain dr waktu itu hanyelah utk suke2...

tak sabar nak main futsal...kenape???nak lepaskan tension...dah lama tak main...kali terakhir main 2008...gile!kaki dah kayu...k,ingin memastikan piala pusingan tetap milik BIRU...tunggu dan lihat... ;)


Wednesday, June 8, 2011

POKOK!...


Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya
Ku terdiam

Menyusur di kaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh

Chorus
Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Ulang Chorus

Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Tanya sama pokok

jgn nangis...!

sy menangis menahan sabar ini...sungguh2 sy menangis...
baru sy rs sakit dan peritnya kesabaran ini...
sabar itu mudah disebut tp mengawal sabar itu hati tercalar parah...
ya,sy menangis kerana tetap bersabar dgn provokasi 'kamu'...
terima kasih 'kamu' dan 'kamu' kerana buat sy menikmati sabar...
sy mengesat air mata kesabaran ini...

...BERANI kerana BENAR...

...jika kamu BENAR maka kamu takkan TAKUT...

...jika kamu BENAR kamu takkan MENGELAK...

...jika kamu BENAR kamu akan SABAR...

...semoga Allah tunjukkan sape yg BENAR...

...DIAM tak bererti SALAH...

...DIAM tak bererti TAKUT...

...DIAM lebih BIJAK...

sy akan diam...
sy ikut nasihat org supaya bersabar wpun hakikatnya tiada siapa yg akan faham ape yg sy rase...
sy bukan siapa2 kerane sy insan biase...
maka mengawal sabar dengan berdiam diri bukan kekuatan sy...
tp org tetap suruh sy bersabar maka sy kuatkan hati...

utk 'kamu' dan 'kamu',hanye ucapan terima kasih sy ucapkan...adios!

entry ini utk sahabat sy si E...

Tuesday, June 7, 2011

hari ni hari SELASA...

hari ni hari selase...

minggu2 sebelum ni,setiap kali hari selase sy akan amik jannah dan azah di kolej mereka...
setiap minggu...

sebab diorg terutama jannah nak tgk cite ASMARA kat tv3...huhuuuu...

minggu lepas episod akhir dan kebetulan minggu lepas juga minggu terakhir mereka dikolej itu mengabiskan kursus bahasa maka minggu ini kami dah tak bertugas utk amik mereka...

tapi,hari ni rindu pulak kat mereka...
dah tak leh nak amik...

akhirnye terjadi juge perpisahan...
semoge mereka juge ingat pd hari selase spt ingatnye sy pd ia...
ade momen2 indah suke duke didlmnye...
yg sy simpan...

semoge jannah dan azah berjaya di dunia dan akhirat...

marah menggile???...

kenape nak marah menggile???hahaha...

persoalan yg tidak bole dijawab bagi org yg sedang marah...marah???kenape nak marah???ibu sendiri dicuit keras tak pula nak marah...hmmmm...manusia2...
opss!!en3 ini tiada kaitan utk kamu dan kamu serta si kecil...
sy doakan si kecil sihat walafiat...

k,sy dah stop tentang kamu2 itu...tak de faedah utk sy dan keluarge...jgn risau ye kamu2...nak melenting2 bagai...oh plzzzzzzzzzz...(sah!kamu peminat blog sy juge...weeeeeeeeeeeeeeeeee~)

ok,sy nak cite ttg kemarahan yg sengaje di 'gilekan'...woha!
kenape nak marah menggile???kenape nak meninggi suara???kenape nak melebih2 laku dan kata???kenape nak mendabik dada mendongak kepale???huh!gangster lah tu...hadoi...sedarlah kite bukan siapa2...hanye seorang hambaNya yg sgt lemah...

sy akui sy pemarah juge orgnye...panas baran...sedikit mewarisi dan selebihnye adelah sy sendiri yg tidak bijak mengawal...akan tetapi,kemarahan yang menggile sgt2 sy elakkan dr menjadi makanan hati...sbb pasti memakan diri...

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa seorang lelaki berkata:

"Ya Rasulullah, suruhlah aku mengerjakan suatu amal dan aku lakukan sedikit."
Baginda bersabda: "Jangan marah."
Kemudian orang itu berkata lagi.
Maka Nabi SAW bersabda: "Jangan marah."

Dari Ibnu Mas'ud:

Nabi SAW bersabda: "Apakah orang yang kuat itu menurut kalian?"
Kami menjawab: "Orang yang tidak dapat dijatuhkan oleh orang lain diwaktu bergelut."
Nabi SAW menjawab: "Bukan begitu, tetapi orang yang dapat mengusai dirinya diwaktu marah."
Nabi SAW bersabda: "Tidaklah seseorang marah, melainkan ia mendekati jahanam."

selain itu sy kongsikan artikel dibawah ini :

Setiap hari syaitan tidak pernah berhenti dari menggoda diri seorang yang bergelar anak adam untuk melakukan maksiat dan kemungkaran. Sesiapa yang tidak melakukan suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya, maka teman rapatnya adalah bersama syaitan. Syaitan itulah yang telah menghalang mereka dari melakukan kebaikan dan tidak mencegah kemungkaran. Dalam diri seorang manusia ada beberapa pintu keburukan yang boleh menyebabkan syaitan mudah masuk kedalam dirinya.

1. Pintu kemarahan

Apabila seseorang itu marah maka syaitan akan lebih mudah untuk menguasai dirinya. Kerana sifat marah itu menyebabkan seseorang itu dikawal oleh nafsu marah dalam diri. Cara untuk kurangkan marah adalah dengan mengambil wudhuk kerana air wudhuk dapat memadamkan api kemarahan.

2. Cinta kepada dunia

Semua orang mencintai dunia kerana keindahan yang ada padanya. Tidak salah untuk kita mengejar dunia cuma jangan sampai ia boleh melalaikan kita dari mengingati Allah dan hari akhirat.

3. Kebodohan(malas menghadiri majlis ilmu)

Tingkatkan ilmu dalam diri kerana ilmu dapat menyelamatkan diri manusia di dunia dan juga akhirat. Dengan ilmu juga dapat menjadi benteng kepada diri manusia dan memberi kekuatan dalam diri seorang manusia. Janganlah kita menjadi malas menuntut ilmu kerana malas itu adalah sifat yang datang dari syaitan.

5. Rakus dan tamak

Orang yang bersifat rakus dan tamak akan mudah didampingi oleh syaitan. Ini kerana sifat buruk ini boleh menjadikan seorang manusia itu lalai kerana terlalu mengejar harta kekayaan dunia. Sifat ini juga boleh menjadikan seseorang itu pentingkan diri sendiri dan tidak bersyukur atas nikmat yang diberikan. Semoga sifat ini dapat dijauhkan.

6. Merasa suka pada dosa

Apabila melakukan dosa sudah menjadi satu kebiasaan dalam diri manusia maka tiada lagi perasaan takut kepada perbuatan dosa itu lagi. Ia menunjukkan orang yang sering melakukan dosa itu suka melakukan dosa yang sering dilakukannya.

Beberapa pintu keburukan yang saya terangkan ini ada dalam diri manusia dan ianya mesti dibuang supaya hidup kita akan lebih baik dan diberkati oleh Allah. Jika ianya masih ada dalam diri kita, semakin mudahlah kita sebagai manusia akan dapat digoda oleh syaitan untuk melakukan dosa dan maksiat kepada Allah. Sama-samalah kita membuang sifat buruk ini.

copy paste dr link :

http://www.layarsukses.com/tazkirah/pintu-keburukan-dalam-diri-manusia/

kenape tbe2 sy kongsikan tentang kemarahan menggile ini???sbb sy sudah menyaksikan kegilaan si pemarah yg akhirnye memakan diri...sy terkedu...dan berazam utk tidak menjadikan marah itu kegilaan(kegemaran) sy...sy bencikan keganasan fizikal...keganasan dlm penulisan juga sy tak suke...nak menghalang org yg gemar menjadikan marah itu hobi bukan kepakaran sy maka ape yg perlu adelah sy perbaiki dulu sikap dan daya kawalan sy terhadap marah...

janganlah marah...paling tidak pun kawallah marah...

sekian...

terime kasih bagi yg membace hingga habis... ;)

Monday, June 6, 2011

CEMBURU...

sy sedang diuji dengan salah satu rasa jiwa iaitu : CEMBURU

sy orangnya agak cepat cemburu tak kirelah dalam konteks kasih sayang,pelajaran,kerja atau ape sahaja...tetapi sy cepat 'cool'kan rasa cemburu itu agar tidak keterlaluan dan berlama2...sungguh2 sy tak gemar rs cemburu itu lama2 dihati...takut2 makan diri...

tbe2 sy diuji dengan sikap cemburu seseorg kepade sy yg menekan hati dan jiwa sy sehingga meledak amarah sy...amarah yg tak seberape sy luahkan tp yg terpendam dihati Allah sj tahu merah dan hitamnye kejahatan kemarahan yg meronta dalam hati sy...

cemburu...manis pd sedikitnye akan tetapi pahit pd banyaknye...

sy berikan masa pd dia dan diri sy sendiri agar dpt mencari tenang...tenang yg hilang bile masing2 tidak berjaye mengawal keadaan dan emosi...sy sendiri berkerut dahi sakit hati menahan segala macam rasa...apekandaya sy manusia biase...

juz fahami dan hayati leh 'sesuatu' dibawah ini :

JIKA kamu memancing ikan...setelah ikan itu terlekat di mata kail,hendaklah kamu mengambil terus ikan itu...jangan sesekali kamu lepaskan ia semula ke dlm air begitu sahaja...kerana ia akan sakit oleh kerana bisa mata kail mu dan mungkin akan menderita selagi ia masih hidup...
Begitulah juga setelah kamu memberi byk pengharapan kpd seseorg...setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya...jgn sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja...Kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dpt melupakan segalanya selagi dia mengingatimu...

JIKA kamu menadah air biarlah berpada,jgn terlalu mengharapkan pada takungannya dan jgnlah menganggap ia begitu teguh...cukup sekadar keperluanmu...apabila sekali ia retak...tentu sukar utk kamu menampalnya semula. ..akhirnya ia dibuang, sedangkan jika kamu cuba m'baikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi...
Begitulah juga jika kamu memiliki seseorg terimalah seadanya...jgnlah kamu terlalu mengaguminya dan jgnlah kamu menganggapnya begitu istimewa...anggaplah dia manusia biasa...apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu utk menerimanya. ..akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya...sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya...

JIKA kamu telah memiliki sepinggan nasi...yg kamu pasti utk dirimu. . . mengenyangkan...berkhasiat...mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yg lain...terlalu ingin mengejar kelazatan...kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya...kamu akan menyesal...
Begitulah juga jika kamu telah bertemu dgn seseorg insan...yg kamu pasti membawa kebaikan kpd dirimu...menyayangimu...mengasihimu...mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dgn yg lain...terlalu mengejar kesempurnaan...kelak kamu kehilangannya dan kamu akan menyesal apabila dia beralih arah...

sile klik en3 tentang cemburu dr sy pada tahun 2009...
sy matikan sj luahan tentang cemburu sampai disini...lebih baik byk diam...sambil tenang2kan ati...

sy tak kisah...

sy tak kisah...takpelah...sy tutup aib kamu wpun kamu terus2an menjaja dan mereka cerita mengaibkan serta menghina orang...sy tau kamu bace dan menjenguk blog sy wpun ati kamu menyala2 kebencian...

kesiankanlah yg kat 'dalam' tu...terpengaruh nanti...

en3 sy masih agak 'sopan santun' kerane masih menjaga tatasusila bahasa...dan yang paling penting kalu sy pun menyala2 cam kamu nanti sy seperti kamu pule...so sy bertenang sj...terus memerhati sampai bile???

masih ingin berpesan pd kamu..."jangan mendabik dada...jgn angkuh berkata...nanti buruk padahnya..."

sy trus berpegang kepada ALLAH MAHA TAHU...kamu tak nak ingatkan Allah sy tak leh wat ape...

~bg kawan2 lain maaflah ade en3 yg tak enak sebegini kat blog sy...kdg2 kesabaran manusia ade hadnye...tp sy masih bole kawal emosi...terima kasih mak dan abah,adik,sahabat dan kawan2 kerane menyokong sy...semoge Allah redha dgn kite semua...Allah limpahkan kasih sayang dlm dri kite semua...

Friday, May 27, 2011

SABAR...

Allah sedang menguji sy...sungguh2 menguji kesabaran sy...bukan sekadar hal2 sikap manusia lain,juga hal2 peribadi dan sekeliling...

kadang2 sy rs dah nak tewas...tapi canepun sy tewas sy tetap kene hadapinye...bangunlah sendiri terkial2...mujur ade insan2 baik hati...

sy kata sy sabar tp tak taulah benar2 sy sabar atau tidak dgn ujian ini...ape yg termampu hanyelah sy sekadar diam...nampak luaran cam tenang tp didalam Allah sj yg tahu...

byk juge sy sedar dan pelajari saat sy sdg teruji dgn ujian ini...

semoge ade sinar dihujung kesabaran sy ini...sy penat...sy letih...tp sy tetap perlu hadapinye...doakan sy...

Monday, May 23, 2011

Al Fatihah...


ini merupakan gambar terakhir yang pernah diambil sebelum tragedi...

seramai 16 orang mangsa terkorban dalam kejadian tanah runtuh di Hulu langat...

semoga roh2 mereka dicucuri rahmat dan tergolong dalam golongan yg terpilih oleh Allah...

Al Fatihah...

Saturday, May 21, 2011

sy bukan siapa2...

sy bukan siapa2 'kau' juge bukan siapa2 kenape nak mendabik dada???

teguran awal yg sy sasarkan atas dasar sayang disalah erti hingga menjadi nanah dihati lantas bercambah benci sehingga akhirnya menjadi duri dihati...permusuhan senyap 'kau' lancarkan...

ada yang tak kene...itulah naluri awal sy berkata...tp sy diamkan sj...dan sekarang tiada apelagi bole dikata...sy trus diam...memerhati...

tiada lg teguran nasihat atau ape sj berkaitan krn tdk lagi mahu disalah erti akan tetapi rupenye dendam yg tidak bertepi membuatkan 'kau' menjadi minyak yg menambah nyala api...jika dendam lama menjadi punca 'kau' tak bertapis kata tanpa usul periksa,'kau' silap besar...semoga Allah tunjukkan kebenaran krn sy insan yg tak berdaya...

berfikir sebelum luahkan laku dan kata...peringatan utk sy dan 'kau',juge kamu2 yg membaca...

kite bukan siape2...hari ini mungkin kite diatas tp akan hadir satu hari satu masa satu saat kite dibawah...jgn meninggi diri menggile...

jaga KATA2 'kau',sy jaga KATA2 sy...sebelum terlambat...

Friday, May 20, 2011

AiShItErU...



Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…

*)
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru

Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

kembali ke *)

SABAR itu BESAR...

sy masih berdiam diri bukan kerana TAKUT...bukan juge kerana sy SALAH...tp sy diam kerana Allah sedang menguji KESABARAN sy dgn pesanan2 SABAR dr mak dan abah...sy turuti walaupun hati sy memberontak untuk mempertahankan diri...untuk menyelesaikan perkara yg semakin ditokok tambah pihak yang tidak mengenang budi...

semakin hari amarah sy semakin disimbah api...perbuatan yg disengajakan...provokasi2 yg langsung tidak menepati cite asal...hal yg sebenar tidak dapat sy pertahankan hanya kerana mak dan abah suh sy BERSABAR sj dgn perbuatan2 mereka2 itu...menjadi pemerhati batu hingga hati menjadi abu!

mak dan abah...sampai bile nak BERSABAR???sampai bile nak TENGOK sj???hari ini,sy seolah tidak tertahan lagi...tp mak dan abah masih dgn sikap yg same...sy tidak sekuat mana untuk mempertahankan SABAR ini...ya Allah ampunkan dosa2 ku...lemah benar hambaMu ini...

mereka bukan siapa2 pun...seingat sy tak penah langsung membantu idup sy...makin merosakkan gwa sy skang ni adelah...so,sy takkan JATUH kerane provokasi mereka...Allah sj tau siapa BENAR siapa SALAH...sy TUNGGU saat itu...

Sunday, May 15, 2011

sy masih bersabar...

semenjak...dua menjak...tige menjak nih...sy dan keluarge diusik oleh 'manusia' perasan betul...

masih dlm mode suam2 kuku jek hati nih...sy masih bersabar krn mak dan abah suh bersabar...kalu stakat bising2 berani blakang2 sj tak 'macho' lah...berani kalu jom bersemuke...pilih tempat jek...sy 'on' jek...

apepun,manusia ade had kesabaran dia...kalu dah lebih2 sgt...sendiri mau ingat...

Friday, May 13, 2011

Adam Haikal 2 tahun...



Adam Haikal dah 2tahun...dah beso anak ibu nih...semoge Allah mudahkan segalenye...semoge Allah limpahkan kite kasih sayangNya...

sayang cinta kasih pada Adam Haikal yg tidak terhingga...

membesarlah dgn sihat dan jd anak yg soleh serta cemerlang dunia akhirat...moge Allah redha...

Thursday, May 12, 2011

woha!...

org terdekat sy pesan...

"BERSABAR jelah...bile dia dah penat menyalak nanti,diamlah tu..."

ok!sy trus BERSABAR...malas nak layan wpun hati menyala2...

P/S : jgn sampai diri sendiri yg malu nanti...woha!

Wednesday, April 27, 2011

sy sibuk... =(

sy sdg dilanda 'Tsunami Kesibukan'...ingatkan lepas 21hb sy dah tak bape bz tp sy silap...masih padat dgn pelbagai kije...kije hakiki dah menimbun cam hape ditambah lak projek2 sampingan yg menuntut komitmen sepenuhnye...spt biase sy tertekan...sbb tak cukup mase dan idea yg bagai kering tbe2...

sepjg beberape minggu yg lalu juge terlalu byk peristiwa sy lalui...pahit manis kelat sakit perit penat menangis ketawe...terlalu byk sampai sy dah ilang perasaan utk mengekspresikan stp part yg sy harungi...sejujurnye,sy hanye mampu senyum utk yg best dan menangis dlm ati utk yg tak best...sy penat tak terhingga...telan sj segale rs...wpun sakit badan sendiri yg tanggung...

byk en3 yg sy nak kongsikan bg yg dah bertanye mana en3 terbaru sy tp sungguh2 sy tak sempat...insyaAllah sebulan atau dua bulan akan dtg sy kembali membersihkan sawang2 disini...itupun jika Allah izin...

bagi yg kecewa menjenguk blog nih tanpa update,sy mohon maaf...doakan sy Allah mudahkan segala urusan...diberi kesihatan yg baik...doa2 anda ubat ati sy paling istimewa...oklah...sy nak kembali kepada kesibukan yg ade...semoge jumpe lg nanti...

Saturday, March 26, 2011

Percaya Padaku by Ungu...



Aku tak tahu apa yang kurasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu melihatmu
Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdetak tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu


[*]
Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku

[**]
Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku
Saat ku tahu kau akan pergi jauh


Izinkan aku ‘tuk selalu menatimu
Untuk katakan ku ingin dirimu
Agar kau tahu betapa ku terlalu
Mencintaimu aku akan menunggu
Hingga dirimu kembali untukku


Back to [*][**]
Tolonglah aku bagaimana diriku
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
Dalam hatiku ku cinta padamu
Back to [*][**]
Back to [*]

Friday, March 25, 2011

rindu kakak...

sy rindu kakak sy...

kakak sy dah pindah ke putrajaya...en3 ttg kehilangan kakak sy tu lum dpt sy publish...asyik tergendala jek...byk nak luah...lg2 sy kehilangan kakak mase birthday sy...hadiah plg tak best dr kakak adelah kakak pindah bertukar...

arini bile msg2 ngan kakak dan kongsi rs tak enak ini ttg ape yg kami usahakan bersame di opis sy sedar sy kebosanan dan kepenatan...mls dah nk usahakan pape lg ttg itu...biolah 'org2 beso' buat...

kakak,jgn lupe sy tau...sy amik gambo kakak kt unit kakak...kat pintu dan carta organisasi...huhuuuu...

sume kenangan kite bersame sejak APC pd 2008 takkan sy lupe...kakak tpt sy meluah rs...tpt sy mengadu...tpt sy bercerite...sampai sy sakit pun kakak sgt2 perihatin...time sy sakitlah paling sy rs kakak sygkan sy...tq kakak...

kakak tetap kakak terbaik yg sy ade sampai bile2...terime kasih manjekan sy...sy mohon maaf atas segale kesilapan dan kenaqalan sy...[time nie air mata dah bergenang tp sy kaber nanti org nmpk]...huhuuuu...

dah le...en3 utk kakak akan sy publish dlm mase terdekat nih...

sy rindu kakak...kakak tgk gen2 putih kakak ingat sy,sy tgk pesona ungu sy ingat kakak...ingat kat muaz dan anas...kat en din tidak le...suami org tu...muahaha...oklah,ni sj luahan rindu yg sy tahan2...